...

Labradoodle alleen thuis

Is het mogelijk om een labradoodle alleen thuis te laten? Overwerken, een dagje shoppen, er zijn tientallen redenen waarom je soms even van huis bent. In dit blog gaan we daarom dieper in op dit belangrijke onderwerp. 

Labradoodle alleen thuis – Verlatingsangst

Veel honden hebben last van verlatingsangst. Een pup wordt op jonge leeftijd weggehaald bij de moeder om bij een mens in huis te komen wenen. De doodle pup zal zich aan de nieuwe familie gaan hechten. Als je de labradoodle dan na verloop van tijd alleen thuis laat, zal deze zich alleen voelen en eenzaam, wat kan resulteren in probleemgedragingen. 

Stress

Een labradoodle alleen thuis laten zorgt voor een cortisolpiek in het bloed wat resulteert in extra stress. In het wild leven labradoodles in roedels. Zo hebben ze zich ontwikkeld en geëvalueerd. Een hond alleen thuis laten is daarom niet gewenst. Deze moet zoveel mogelijk in de nabijheid van de familie zijn. 

labradoodle alleen thuis

Hoe lang kan je een labradoodle alleen thuis laten?

Wat zeggen de specialisten over het alleen thuis laten van de labradoodle? Dan hebben we het over:

  • Dierenartsen
  • Fokkers
  • Specialisten
  • Hobbyisten

Deze zeggen dat je een labradoodle maximaal 4 uur thuis kan laten. Maar dit zal per hond verschillen. De ene hond kan na 1 uur al probleemgedrag vertonen, de ander na 8 uur.  En zo zitten er ook verschillen tussen de pup en de volwassen hond. 

De specialisten weten nog niet wat de effecten zijn van het alleen thuis laten van de labradoodle. In onze maatschappij is het lastig om de hele dag thuis te zijn. We hebben veelal werk, sportactiviteiten, vrienden, familie. De hond kan niet altijd mee. 

Labradoodle alleen thuis laten – Trainen 

Middels benchtraining kan je de labradoodle alleen thuis te leren zijn. 

Deze training met de bench vindt plaats in 4 fases. Bij elke stap ga je een stap richting het alleen zijn. 

Fase 1:

Je laat de doodle wennen aan de bench. Na het wandelen of spelen laat je deze in de bench met de deur open. 

Fase 2:

In deze fase worden positieve associaties gekoppeld aan de bench. Lekkere hapjes, speeltjes, spelen. Dit vind hier thuis allemaal plaats. De doodle moet deze plek in huis als ‘leuk’ gaan ervaren. 

Fase 3:

Bij deze fase kan de labradoodle zelfstandig alleen in de bench. Stap 3 richt zich op het uitbouwen van de tijd in de bench. Dit doe je heel rustig. 

Fase 4:

In de laatste fase train je om ook de hond in de nacht in de bench te laten verblijven. 

Zo kan je dus de labradoodle trainen om voor een paar uur alleen thuis te zijn. 

Australian Labradoodle alleen thuis – Tips

Aansluitend nog wat tips om de australian labradoodle alleen thuis te laten:

  • Probeer thuis te lunchen als dit mogelijk is. Even vanuit werk naar huis, wat eten een rondje lopen. Niet alleen goed voor de hond maar ook voor de mens. 
  • Een hondenuitlaatservice kan je hond bijvoorbeeld 1 keer per dag uitlaten en liefde geven, als jij voor enkele uren weg bent. 
  • Je kan de doodle naar de dagopvang brengen. Deze zal jouw doodle de hele dag verzorgen. 

Meer van dit soort tips over het alleen thuis laten van de labradoodle en adviezen over opvoeding en verzorging vind je in het handboek voor de labradoodle 

 

labradoodle

Labradoodle geheimen downloaden