...

Labradoodle herplaatsing

In dit blog tips en informatie over labradoodle herplaatsing in 2023.

Waarom labradoodle herplaatsing? 

Er zijn zat verhalen van honden die niet in gezin passen. Soms ligt het aan de hond zelf maar in de meeste gevallen ligt het aan het baasje. Redenen die vaak worden genoemd voor labradoodle herplaatsing zijn:

 • Geen tijd
 • Verhuizing
 • Ziekte
 • Overlijden
 • Echtscheidingen

En in een klein deel van de gevallen ligt het aan de hond en bijvoorbeeld gedragsproblemen. Vaak zien baasjes een lieve pup die ze te snel meenemen zonder na te denken over de consequenties. Een hond heeft aandacht, tijd, verzorging en opvoeding nodig. Later komt het baasje erachter dat hij of zij hier niet aan kan voldoen. 

Maar wat de reden ook is, er zijn altijd labradoodles op zoek naar een ander baasje in verband met herplaatsing. Deze zijn er in alle varianten:

 • mini
 • medium
 • australian
 • reu 
 • teef 
 • pup

Wat neem je in huis na de labradoodle herplaatsing?

Zoals eerder benoemd, neem je een grote verantwoordelijk in huis als je via herplaatsing een labradoodle krijgt waar je voor moet zorgen. Dit verschilt natuurlijk of het een pup of volwassen hond is. Een puppy moet je alles nog leren en kan je zien als een peuter die je in huis haalt. 

Een volwassen hond is vaak al opgevoed, waardoor je hier minder inspanning voor hoeft te doen. Er is meer geschiedenis over de hond bekend, zodat je minder snel voor een verrassing komt te staan. Zo hoor je vaak van de vorige eigenaar of de labradoodle voor herplaatsing goed omging met andere mensen, kinderen, katten etc. 

herplaatsing labradoodle

Waar kan ik herplaatste labradoodles vinden in 2023? 

Er zijn een aantal opties voor het vinden van een herplaatste labradoodle in 2023:

Labradoodle herplaatsing via de fokker.

Fokkers bemiddelen bij herplaatsing van labradoodles. Zij beschikken vaak over een wachtlijst. Deze kunnen ze benaderen als jij jouw hond in een ander gezin wil laten herplaatsen. 

Labradoodle herplaatsing via het KNGF. 

Het Koninklijk Nederlands Geleidehonden Fonds bemiddelt bij de herplaatsing als de labradoodle niet meer als geleidehond kan worden ingezet. De doodles die herplaatst worden voldoen vaak net niet aan de superstrenge eisen waaraan een geleidehond moet voldoen. Daarnaast gaan de oudere honden met pensioen. Je kan jezelf op een wachtlijst laten zetten bij het KNGF als je in aanmerking wil komen voor een labradoodle herplaatsing

Labradoodle herplaatsing via het asiel

Een eigenaar van een labradoodle die zijn hond wil laten herplaatsen kan deze naar het asiel brengen. Het asiel kan bemiddelen tussen een koper en eigenaar. Zo kan je bijvoorbeeld de hond zelf blijven verzorgen tot er een potentiële koper is. Dan hoeft deze niet maanden in het asiel te leven. 

Labradoodle herplaatsing via een vereniging

Dan zijn er nog de verenigingen waar je makkelijk in contact kan komen met herplaatste labradoodles. De volgende verenigingen zijn groot in Nederland:

 • ALFA Europe
 • Stichting hulp herplaatsing huisdieren
 • Herplaatsing honden in Nederland

Labradoodle herplaatsing via het internet / advertentie 

Laatste optie voor herplaatsing van een labradoodle is via het internet. Bijvoorbeeld een advertentie op Marktplaats, Facebook of op een ander platform (of in de krant of AH). 

herplaatsing labradoodle

Stappenplan labradoodle herplaatsing

Check volgend stappenplan is voor het herplaatsen van je labradoodle: 

Stap 1: Start met zoeken naar de juiste organisatie
Er zijn verschillende organisaties die zich specifiek richten op het (her)plaatsen van labradoodles in een nieuw huis. Zoek naar organisaties die bekend staan om hun hoge kennis van en niveau van betrokkenheid bij het welzijn van honden. Informeer waarom ze beter dan andere organisaties zijn – medisch personeel, sociaal personeel, vaccinatienormen, en diensten vooraf en naad de adoptie. Hebben ze een plaatsingsprocedure waaraan je als eigenaar moet voldoen? Dit is zeer belangrijk, zowel voor de labradoodle als voor jou. Dit garandeert dat hij in de juiste handen terechtkomt.

Stap 2: Geef de organisatie zoveel mogelijk informatie over je hond
Hoe meer informatie de organisatie over je labradoodle heeft, hoe gemakkelijker het voor hen is om een goed thuis voor hem te vinden en deze te herplaatsen. Verstrek daarom zoveel mogelijk informatie over de hond als je kunt, zoals hoe oud hij is, ras en kleur, wat hij wel en niet leuk vindt, en of hij al dan niet getraind is.

Stap 3: Help mee met het zoeken naar geschikte kandidaten
In de meeste gevallen zul je een aantal kandidaten krijgen waaruit je kunt kiezen. Het is belangrijk om hier van tevoren over na te denken. Welke criteria vind jij belangrijk voor je labradoodle in zijn nieuwe thuis? Zorg dat je hier duidelijk over bent en vraag de organisatie of zij dit ook meenemen in hun zoektocht. Jij kent je labradoodle dan immers het beste.

Stap 4: Blijf betrokken bij het proces
Zorg ervoor dat de organisatie je tijdig op de hoogte houdt van hoe het proces verloopt. Vraag hen om regelmatige updates over potentiële adoptanten. Zo kun je er zeker van zijn dat alleen de meest geschikte kandidaten in aanmerking komen.

Stap 5: Wijd hem uit je hart
Het is belangrijk om de beslissing om je labradoodle te herplaatsen te accepteren en hem de kans te geven om een nieuw thuis te vinden waar hij alle liefde, zorg en aandacht kan krijgen die hij verdient. Vergeet niet dat je hond ook aanvoelt hoe jij je voelt. Als jij verdrietig bent, dan zal je hond dat ook zijn. Weet ook dat je altijd een rol kunt spelen om te blijven zorgen voor je labradoodle.

Ons advies voor herplaatste labradoodles

Wij raden zelf aan om altijd naar een fokker, vereniging of asiel te gaan voor labradoodle herplaatsing, omdat de kennis en kunde daar beter is. Zoek een labradoodle mini, medium, australian, pup, reu of teef die bij je past en laat je altijd goed informeren. 

Zo raden wij zeker het handboek ‘labradoodle geheimen’  aan. Hierin leer je op een positieve manier omgaan met je hond en krijg je opvoedadviezen en verzorgings informatie. Voor elke labradoodle eigenaar een perfecte start. 

labradoodle

Labradoodle geheimen downloaden

 

 

Veelgestelde Vragen over labradoodle herplaatsing

1. Wat is labradoodle herplaatsing?
Labradoodle herplaatsing verwijst naar het proces waarbij een labradoodle die niet langer door zijn huidige eigenaar kan worden verzorgd, wordt overgedragen aan een nieuwe eigenaar of een herplaatsingsorganisatie.

2. Waarom worden labradoodles herplaatst?
Er kunnen verschillende redenen zijn waarom een labradoodle moet worden herplaatst, waaronder veranderingen in de levensomstandigheden van de eigenaar, zoals verhuizing, allergieën, financiële problemen, of problemen met de gezondheid of het gedrag van de hond.

3. Hoe vind ik een herplaatste labradoodle?
Herplaatste labradoodles kunnen worden gevonden via verschillende bronnen, zoals dierenasielen, herplaatsingsorganisaties voor honden, online advertenties of via contacten in de lokale gemeenschap.

4. Zijn herplaatste labradoodles geschikt als huisdieren?
Ja, veel herplaatste labradoodles zijn uitstekende huisdieren. Veel van hen zijn al zindelijk, getraind en hebben een basisopvoeding gehad. Het is echter belangrijk om de achtergrond van de hond te begrijpen en, indien mogelijk, met de vorige eigenaar te praten om eventuele specifieke behoeften of gedragsproblemen te achterhalen.

5. Wat moet ik overwegen voordat ik een herplaatste labradoodle adopteer?
Het is essentieel om uw levensstijl, ruimte en beschikbare tijd voor de zorg van een hond te evalueren. Daarnaast moet u overwegen of u in staat bent om eventuele speciale behoeften van de herplaatste labradoodle aan te pakken en of deze goed past bij uw gezinssituatie.

6. Zijn er kosten verbonden aan het herplaatsen van een labradoodle?
Ja, er kunnen kosten verbonden zijn aan het herplaatsen van een labradoodle, zoals adoptiekosten, medische controles, vaccinaties en eventuele andere benodigde zorg. Deze kosten variëren afhankelijk van de organisatie of het asiel waarmee u samenwerkt.

7. Hoe kan ik helpen bij labradoodle herplaatsing?
U kunt helpen door herplaatsingsorganisaties te ondersteunen, vrijwilligerswerk te doen, financiële donaties te geven of door te overwegen om een herplaatste labradoodle te adopteren. Daarnaast is het verspreiden van informatie over herplaatsbare honden en het bevorderen van adoptie altijd nuttig.

8. Zijn herplaatste labradoodles gezond?
Net als bij elke andere hond kunnen de gezondheidsproblemen van herplaatste labradoodles variëren. Voordat u een herplaatste labradoodle adopteert, is het raadzaam om informatie te krijgen over de gezondheidsgeschiedenis van de hond en eventuele bestaande medische aandoeningen te bespreken met een dierenarts.

9. Hoe kan ik helpen voorkomen dat labradoodles worden herplaatst?
Het voorkomen van labradoodle herplaatsing begint met verantwoordelijk eigendom. Dit omvat het bieden van voldoende training, lichaamsbeweging, sociale interactie en medische zorg voor uw hond. Het is ook belangrijk om realistische verwachtingen te hebben over het bezitten van een hond en om eventuele problemen zo snel mogelijk aan te pakken voordat ze escaleren.