...

labradoodle rood

Een rode Australian Labradoodle is geen aparte mix van alle andere Labradoodle-honden. Het is eerder een Labradoodle-hond met een roodharige vacht. Hier wordt ‘rood’ gebruikt om kleuren te coaten die kunnen variëren van licht gember, rood met wit, tot een diep verbrand kastanjebruin, roodbruin. Het kan moeilijk zijn om als puppy te zeggen welke soort rood de volwassen vacht van je Labradoodle is, aangezien de vacht pas rond de leeftijd van 8 tot 10 maanden begint uit te vallen, dus na de puppyfase. We zullen in het volgende gedeelte hier wat meer praten over rode Labradoodle-vachtkleurgenetica.

Rode labradoodle in Nederland

De rode Australian labradoodle vind je niet zo snel in Nederland. Een gewone labradoodle vind je veel sneller in Nederland en wordt zelfs aangeboden via internet op platformen zoals Puppyplaats. De gewone labradoodle is een kruising tussen een labrador en een poedel. De rode Australian labradoodle is ontstaan door een kruising met meerdere honden, niet uit 1 kruising, dit maakt het hondenras zo bijzonder.

De rode Labradoodle als hybride

Wat je eerst moet weten, is dat de rode Labradoodle-hond onder al hun vacht genen draagt ​​van twee raszuivere honden, de standaardpoedel en de labrador retriever. Dit is waarom de Labradoodle een hybride ras wordt genoemd, omdat het dus ouders heeft van twee verschillende raszuivere lijnen. Doordat de twee rassen voor de kruising een medium grootte hebben, is de labradoodle meestal ook een medium grootte. Een rode Labradoodle met één miniatuurpoedelouder en één mini Labrador Retriever-ouder wordt een mini-Labradoodle genoemd. Omdat de Labradoodle een hybride hondenras is dat voor het eerst werd ontwikkeld in Australië, wordt deze hond soms ook wel de Australian Labradoodle genoemd.

labradoodle rood

De rode kleur van de labradoodle

Elke hond heeft twee pigmenten: zwart (eumelanine) en rood (phaeomelanine). Dit is de reden waarom de zwarte en roodharige vachtkleuren bekend staan ​​als ‘standaard’-kleuren. Dus waarom heeft elke hond ter wereld geen zwarte of rode vacht? Dit komt omdat honden ook andere genen erven die deze twee kleuren kunnen veranderen. Sommige genen veranderen zwart totdat het bruin, blauw, grijs of een variatie lijkt. Anderen zullen rood wijzigen totdat het er geel, goudkleurig, crème, oranje, bruin of een variatie uitziet. Dit verklaart dus hoe de rode Labradoodle die vacht met rood spectrum zoals roodbruin en rood met wit krijgt.

Kleur ogen en neus in de rode labradoodle

De kleur van de ogen en neus van de rode labradoodle worden ook door genen bepaald. Eumelanin is het gen dat de kleur van neus en ogen bepaalt. Andere genen kunnen het zwart van eumelanine veranderen totdat het bruin, hazelaar, amber of een andere kleur lijkt. Een goed gefokte, echte hybride rode Labradoodle zal altijd donkerbruine ogen en een zwarte neus erven.

Heb je na het lezen van dit artikel interesse gekregen in de rode labradoodle en zou je meer informatie willen krijgen over de labradoodle? Klik dan eens hier op om door te gaan naar een e-book voor de labradoodle.

labradoodle

Labradoodle geheimen downloaden